Seroquel behoort tot de groep atypische antipsychotica. Het vermindert in de hersenen het effect van natuurlijk voorkomende stoffen, voornamelijk dopamine en serotonine. Hierdoor nemen psychosen af. Artsen schrijven het voor bij psychose, manie, schizofrenie en depressie. Bij een psychose ervaart men zichzelf en de wereld om zich heen anders dan de werkelijkheid. Men spreekt dan van wanen en hallucinaties. Psychotische mensen wantrouwen hun omgeving vaak en zijn verward. Een psychose kan voor zowel de patiënt als de omgeving zeer beangstigend zijn. Psychosen kunnen in verschillende situaties optreden, bijvoorbeeld bij schizofrenie, depressiviteit, tijdens een manie bij manische depressiviteit, bij dementie, alcoholontwenning, extreme angst of bij vergiftingen zoals van alcohol, drugs en sommige medicijnen. Het wordt in de laatste gevallen ook vaak een delirium genoemd. Een delirium duurt veel minder lang dan een psychose . Seroquel onderdrukt de verschijnselen bij zeven van de tien psychotische patiënten. De psychose vermindert binen enkele weken en de verwardheid binnen enkele maanden. De werkingsduur van één dosis is ongeveer 12 uur.

Henk:

Seroquel, het woord zegt het al. Als ik het letterlijk neem is het zere kwel. En dat is het. Ik weet nog dat ik het voorgeschreven kreeg en in wat voor situatie ik zat. Ik sliep niet, was uitgeput geestelijk en lichaamlijk doordat ik erachter kwam dat mijn ex vriendin mijn keer op keer had voorgelogen en had bedonderd. Dat is een menselijke reactie. Ik gaf aan dat ik het niet meer trok en wou hulp. Toen kreeg ik Seroquel voorgeschreven. Het was een Anti-psychotica, maar ik kreeg het voor de bijwerkingen en dat is voor een goede nachtrust en een stemmingsstabilistator. Ik vertrouwde mijn arts maar daarop omdat ik niet meer kon. Ik had erg last van de bijwerkingen zoals die van spierstuipen en ongecontroleerde bewegingen rusteloze benensyndroom en niet goed kunnen zien, en geďrriteerde maag,prikkelbaarheid, duizeligheid en diarree. Maar ik sliep wel goed. Ik had dit er voor over omdat zodra ik Seroquel had genomen na tien minuten incl.de spierstuipen en rusteloze benensyndroom waarbij ik belande in een staat van bewusteloosheid waar ik geen dromen ervaarde en hiermee uit de werkelijkheid stapte. En ik had maar 50 mg wat heel laag is. Ik heb dit ongeveer 4 maanden geslikt, waar ze bij mijn opname de dosering hebben verhoogd naar 100 mg. Ik heb zelf aangegeven dat ik met seroquel wil stoppen omdat ik me niet meer bewust was van de realiteit.

Nu nog steeds vind ik de hinder van Seroquel en zijn bijwerkingen. En ik slik het al 4 maanden niet meer. Mijn maag blijft geďrriteerd, veel last van ongecontroleerde spiertrekkingen, duizelingen bij het opstaan tot zelfs twee keer een soort tic in mijn hoofd(en zo voelde het echt) waarbij ik de controle verloor over mijn lichaam. Als ik probeerde op te staan en te lopen werd ik helemaal naar links getrokken. Had echt geen controle meer over mijn lichaam. En dat is een hele enge ervaring. Ben hier ook meteen mee naar de huisarts geweest, maar die lachte erbij samen met zijn stagair schoof het opzij en vond nader onderzoek onnodig. Het kwam vaker voor zei hij. Bij de tweede tic in mijn hoofd had ik weer precies hetzelfde, geen controle over mijn lichaam, maar alleen stond ik in de keuken. Het kwam in een keer. Ben er maar niet mee naar de huisarts geweest, want het zal wel normaal zijn… 

In de huidige psychiatrie hebben wij ondervonden dat seroquel als standaard medicatie wordt gegeven tegen depressie, manie, psychose en schizofrenie. We hebben Seroquel apart gezet. Waarom zetten wij Seroquel bij het diagnose/ziektebeeld? Omdat deze medicatie voor uiteenlopende diagnoses wordt gegeven en dan spreken wij uit ervaring en onderzoeken.

Tamara: Seroquel wordt op dit moment te pas en te onpas gegeven aan iedere patiënt voor ieder denkbare diagnose.